‘Leren leren’. Het is een hot issue. En niet voor niks want studievaardigheden zijn voor een student de basis voor het halen van een diploma. Studenten hierin ondersteunen kost veel tijd. STU kan hierin een uitkomst zijn.
Wat is STU?
STU staat voor Skills Tutoring Unit. Het is een chatbot en het kan een student van alles vertellen over studievaardigheden en effectief leren. In STU zijn wetenschappelijk bewezen leertechnieken verwerkt.
STU is dus een chatbot. Dit betekent dat je via de chat automatische berichtjes krijgt die je kort en stapsgewijs uitleggen hoe je goed kan leren. Het is dus alsof je met een echt persoon chat, maar dan automatisch. STU werkt het makkelijkste als je zijn stappenplannen goed volgt. Dan leert de student er het meest van.
Het is de bedoeling dat studenten zelf met STU aan de slag kunnen, maar soms hebben die een zetje nodig. In deze handleiding (gericht op medewerkers van school) wordt uitgelegd wat een student ermee kan. Hopelijk kan jij studenten attent maken op STU.
Waar kan je STU vinden?
STU staat rechts onderin deze pagina. Ook wordt STU op de meeste Check it’s voor studenten aangeboden. Meestal op de pagina’s gerelateerd aan studievaardigheden en begeleiding. Soms op iedere pagina.
Wat doet STU precies?
STU maakt gebruik van een combinatie van stapsgewijze instructie en allerlei leermiddelen om de student te onderwijzen in studievaardigheden.
Op het moment dat de student met STU chat kan deze:
- Direct vragen naar vrijwel elke studievaardigheid.
- Een testje doen om een persoonlijk leerplan te krijgen.
- Een van de studievaardigheden kiezen uit de suggesties.
Op het moment dat de student zijn studievaardigheid heeft geselecteerd, zal STU deze in eenvoudige stappen uitleggen. De chatbot gebruikt allerlei media zoals beelden, video’s, animaties en oefeningen om het samen uit te werken.
Leer.tips
In samenwerking met Leer.Tips heeft elke studievaardigheid die door STU wordt uitgelegd een gefundeerde wetenschappelijke basis.
Uitleg in stappen
STU is niet alleen een vraag- en antwoordbot. Hij leidt de student door het proces van een studievaardigheid leren heen. Dit betekent dat de student reageert op zijn vragen en de oefeningen doet die hij/zij krijgt. Daarom heeft STU een coachend effect, waardoor het aangeleerde hopelijk een gewoonte wordt.
Zo zal de bot input interpreteren. Hij zal proberen de gebruikers opdrachten te geven, door ze te vragen de uitleg tot nu toe samen te vatten of ze te testen met een vraag. Dit betekent dat het echt een chatbot is waarmee geleerd wordt, in plaats van een alledaagse vraag- en antwoordbot.
De vaardigheden die STU aanleert
STU kan meer vaardigheden uitleggen dan we hier kwijt kunnen… ervaar het vooral zelf door STU aan te klikken (samen met een student) en te bevragen. Hieronder wel de hoofdvaardigheden waarin STU een student kan meenemen:
Leerstrategieën
Samenvatten, mindmapping, gebruik van flashcards, ezelsbruggetjes en leesstrategieën.
Mentale strategieën
Omgaan met toetsangst en stress, voorbereiden voor toetsen, uitstelgedrag tegengaan en jezelf motiveren.
Interpersoonlijke skills
In een team werken, effectief communiceren, presenteren, feedback geven en ontvangen.
Teststrategieën
Hoe maak je effectief multiple choice toetsen en open vragen toetsen en wat doe je tijdens de toets?
Planstrategieën
Korte en langetermijnplanning, dagplanningen en hoe je je aan je planning houd.
Emotieregulatie
Omgaan met veranderingen, studiedruk en slechte cijfers.
Hoe zet je STU in?
STU is gemaakt met het idee dat studenten zelfstandig kunnen oefenen. Wijs je student op de mogelijkheden van STU.
Check voordat je dit doet of STU ook echt wordt aangeboden op de Check it van jouw school.